China importeert deze maand waarschijnlijk een recordhoeveelheid ruwe olie uit Rusland, nu India minder olie afneemt door westerse sancties.

Naar verwachting slaat China deze maand dagelijks 1,7 miljoen vaten ruwe olie uit Rusland in, zo meldt persbureau Bloomberg op basis van data van energie-adviseur Kpler. Beijing koopt vooral meer Sokol- en ESPO-olie in.

Enerzijds is de stijging van de inkoop van Russische olie een teken van de hechtere relatie tussen China en Rusland, een gevolg van de oorlog in Oekraïne. Anderzijds duidt het op het wegvallen van India als belangrijke afnemer van Russische olie vanwege westerse sancties.

India moet meer betalen voor olie uit Rusland door westerse sancties

India groeide in 2023 uit tot de belangrijkste bestemming voor Russische olieschepen. Maar door nieuwe Amerikaanse sancties kan Rusland minder makkelijk olie met prijskortingen verkopen aan India.

Een van de doelwitten van de nieuwe sancties is de grootste rederij van Rusland, Sovcomflot, die ervan wordt beschuldigd zich niet te houden aan het prijsplafond dat de G7-landen hebben opgelegd. Dit houdt in dat internationale partijen Russische olie voor maximaal 60 dollar per vat mogen verkopen, op straffe van sancties rond het verzekeren van olietankers.

Het is inmiddels lastiger geworden om schepen te vinden die Russische olie willen vervoeren en daardoor stijgen de transportkosten. Als gevolg hiervan kunnen Indiase raffinaderijen niet meer rekenen op dezelfde hoge kortingen bij de inkoop van het zwarte goud uit Rusland.

Rusland is hierdoor een minder interessante handelspartner voor Indiase raffinaderijen geworden. Dat is terug te zien in de cijfers: in februari daalde de import van Russische olie door Indiase bedrijven met 420.000 vaten op dagbasis.

China zou doelwit kunnen worden van westerse sancties door handel met Rusland

Hoewel China nu de import van Russische olie opschroeft, vinden ook oliehandelaren in dat land de Russische prijzen te hoog, vertellen bronnen tegen Bloomberg.

Daarbij zou Beijing ook doelwit kunnen worden van secundaire westerse sancties, waardoor Chinese banken mogelijk aarzelen om deel te nemen aan de handel met Rusland.

LEES OOK: Rusland heeft zijn inkomsten uit olie en gas bijna weten te verdubbelen in februari, dankzij een speciale belastingmaatregel